Mozgajmo zajedno!

Povodom Petog školskog festivala nauke održanog 14.11.2015. u osnovnoj školi ,,Despot Stefan Lazarević’’ članovi Studentske sekcije Društva za neuronauke Srbije pripremili su interaktivnu postavku za najmlađe posetioce, ali i druge zaljubljenike u nauku.

Posetioci su bili u prilici da saznaju nešto o građi i funkciji nervnog sistema, da pod mikroskopom pogledaju preparate mozga i kičmene moždine, sa stručnjacima razgovaraju o modelima mozga i kičmene moždine, čuju i na svojoj koži osete šta je reflex, vide 3D neuronsku mrežu, ali i da sa mladim neuronaučnicima igraju tablić sa kartama na kojima je prikazana evolucija nervnog sistema. Najmlađi, ali i oni malo stariji posetioci bili su fascinirati činjenocom da kroz celo naše telo protiče struja! Njima je naročito bilo zanimljivo da od papira prave kape-mozak, slažu raznovrsne slagalice, ali i da nauče šta je to i kako radi neuron dok prave model neurona od slamčica.

Takođe, posetioci festivala su učestovali u  ekperimentu The Homunculus Mapper razvijenog od strane Max Planck instituta za neuronauke sa Floride. Učesnici u eksperimentu su mogli da naprave svog jedinstvenog neurojunaka, tj. Penfildovog senzornog homunkulusa koji verno oslikava gustinu nervnih završetaka u njihovom telu.

O tome kako im se svidelo možete pogledati u našoj galeriji. Radujemo se našem sledećem susretu sa mladim radoznalcima!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a free website or blog at WordPress.com.

Gore ↑