Недеља свести о мозгу 2020. – Homo emoticon

Недеља свести о мозгу 2020. јесте међународни научно-популарни догађај који у Србији већ девет година организује Студентска секција Друштва за неуронауке Србије, са циљем да се ненаучној јавности укаже на важност истраживања мозга. Секцију чине студенти медицине, биологије, психологије, биомедицинског инжењерства и филозофије, што је омогућило да се посебно истакне мултидисциплинарност неуронаучних истраживања и осмисли разновсртан и занимљив садржај овогодишње седмодневне манифестације под називом „Homo emoticon“, која ће се одржати на више локација у Београду.

Одабирајући за главну тему овогодишње Недеље свести о мозгу емоције, као нешто што нам је свима блиско, настојимо да приђемо овој теми из различитих дисциплина неуронаука: од еволуције, анатомије, физиологије, електро-инжењерства, психологије и патологије, као и филозофских претпоставки које се крију иза наших теорија емоција.

Посетиоци ће у Галерији науке и технике САНУ од 16. до 22. марта имати прилику да учествују у интерактивној изложби, кроз коју ће их водити наши волонтери и одговарати на сва питања! Сви љубитељи неуронаука моћи ће да погледају микроскопске и макроскопске препарате мозга, опробају се у игрицама и мозгалицама, тестирају своју емоционалну интелигенцију, науче разлику између електричне и хемијске синапсе, страха и анксиозности, туге и депресије, сазнају која је улога неуротрансмитера, где су у мозгу смештена осећања, како се испољавају кроз уметност, да ли је стоицизам и данас користан, као и да погледају радове деце која су учествовала у ликовном конкурсу „На крилима емоција“ и још много тога.

Субота (21. март) је наш Дан за младе. Прво ће студенти имати прилику да одрже кратке презентације постера, јер смо желели да ове године пружимо шансу будућим научницима да се вежбају у јавним наступима. Након тога, као и сваке године, целокупни програм дечјих едукативних радионица у Галерији науке и технике усмерен је ка нашим најмлађим учесницима.

У оквиру овог догађаја организована су научно-популарна предавања професора и научника истраживача из разних области неурологије, психијатрије, неуроестетике, биологије, вештачке интелигенције и др. која се ове године одржавају у Галерији Артгет Културног центра Београда.

Поред изложбе и предавања, осмишљене су и радионице за децу и тинејџере у просторијама Центра за промоцију науке и Америчког кутка Дома омладине Београда. За средњошколце теме радионица су изражавање емоција кроз плес и уметност, као и развој емоционалне интелигенције. Радионица „У царству емоција“ је намењена млађој деци (до 4. разреда основне школе) и настоји да децу научи како да препознају и изразе своје емоције на позитиван начин, као и да препознају туђа осећања и развију емпатију. Такође, студентима и старијим средњошколцима смо поново омогућили да се пријаве за посете различитим лабораторијама и институтима.

Комплетан програм и садржај Недеље свести о мозгу 2020. је бесплатан и сви су добродошли!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: