Začetak istraživanja Neurobiologije

Svi smo barem jednom u životu sanjali i maštali o nekom uspehu. Vremenom, kako nam se javlja radoznalost za neke oblasti, te snove prevodimo u ciljeve. Ciljevi nam omogućuju da ostvarimo te snove o kojima smo kao deca sanjali. Svi naučnici se trude da doprinesu svojoj oblasti, ali samo mali broj bude nagrađen najprestižnijom nagradom- Nobelovom nagradom. Tako su Ser Čarls Skot i Ser Bernard Kac nagrađeni za otkriće hemijske komunikacije između nervnih ćelija, a Ser Alan Lojd Hodžkin i Ser Endrju Filding su zaslužni za otkriće električne komunikacije. Svakog od njih povezuje jedno-funkcionalnost nervne ćelije na mikroskopskom nivou.

Nervna ćelija se sastoji od tela neurona, kraćih nastavaka (dendrita) i jednog dužeg nastavka (aksona). Neuroni se međusobno povezuju gradeći sinapse. Sinapsa se može formirati između dva duža nastavka, jednog dužeg i jednog ili više kraćih nastavaka, samo između kraćih nastavaka ili između dužeg nastavka i tela neurona. 

Komunikacija između nervnih ćelija može biti električna ili hemijska. Možemo razlikovati dva tipa električne komunikacije- električni potencijal i akcioni potencijal. Električni potencijal se događa kada dendriti prime određeni signal i taj signal prenose prvo do tela neurona, pa zatim do mesta gde će se generisati akcioni potencijal, odnosno inicijalni segment. Kako se električni signal prenosi od dendrita do tela neurona, taj impuls će polako slabiti. Da bi došlo do aktivacije akcionog potencijala, na inicijalni segment mora da stigne impuls minimalne jačine, kako bi došlo do nastanka akcionog potencijala. Taj minimalan impuls se naziva pražni (liminalni) stimulus

Akson, za razliku od dendrita poseduje mesta koja su obavijena omotačem. Taj omotač se naziva mijelinski omotač i on služi kao vid zaštite da se impuls ne bi raspršio na sve strane, već da ostane koncentrisan na određenom mestu. Mijelinski omotač nije kontinuiranog rasporeda, već je postavljen tako da se između omotača nalazi  prostor gde će moći da se formira i dalje prostirati dati impuls. Kada impusl sa dendrita dođe do inicijalnog segmenta i aktivira ga, dolazi do nastanka novog impula koji će se prenositi duž aksonskog nastavka. Kako na aksonu postoje određena mesta gde može da se prostire akcioni potencijal, to kretanje potencijala nazivamo skokovito kretanje

Dva neurona grade vezu, odnosno sinapsu. Sinapsa se sastoji od nekoliko komponenti- presinaptički deo (akson), postsinaptički deo (dendrit, telo neurona) i sinaptička pukotina. Pošto sinapsa predstavlja vid hemijske signalizacije, ona se odigrava pomoću hemijskih glasnika-neurotransmitera. Neurotransmiteri se nalaze u presinaptičkoj ćeliji. Kada akcioni potencijal dođe do kraja aksona, aktiviraće rad ćelijske membrane da formira vezikulu oko neurotransmitera, kako bi se preneo kroz sinaptički jaz do postsinaptičke ćelije. Postsinaptička ćelija na sebi sadrži receptore koji će prepoznati dati neurotransmiter. Nakon prepoznavalja, postsinaptička ćelija će preneti signal na drugu nervnu ćeliju i tako će se signal prenositi sa ćelije na ćeliju. Neurotransmiter i receptori deluju po principu ključa i brave. Određeni neurotransmiter se može vezati za receptor,a svaki receptor može imati ekscitatornu (pojačava dejstvo određenog signala) ili  inhibitornu(umanjuje dejstvo određenog signala) ulogu. Ekscitacija i inhibicija dalje imaju ključnu ulogu koja će dovesti do obrazovanja adekvatnog odgovora na dati stimulus i tako će prilagoditi naše telo na novonastalu stimulaciju. 

Danas, ova saznanje predstavljaju osnovu neuronauka, ali u vreme otkrivanja bila su revolucionarno delo. Svaki period donosi neka nova otkrića. Do tih otkrića ne bi doošlo da ne postoji radoznalost za date oblasti. Malo radoznalosti može dovesti do velikog uspeha.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog na WordPress.com.

Gore ↑