Nedelja svesti o mozgu 2017.

mozak u zemlji snova bez sanu

Занима те како спавају космонаути и животиње? Шта су и како функционишу биолошки часовници? Зашто људи хрчу? На ове и многе друге загонетке о најмистичнијем људском органу откриј одговоре на овогодишњој манифестацији Недеља свести о мозгу!

У Београду се, од 13. до 19. марта 2017. године, одржава једина манифестација у целини посвећена фасцинантним тајнама човековог мозга, Недеља свести о мозгу. Обухватиће бројна занимљива предавања из области неуронаука, трибине, посете лабораторијама, интерактивне радионице и изложбе, и богат програм посвећен најмлађима. Улаз на све догађаје је, као и до сада, бесплатан.
Недеља свести о мозгу 2017. са слоганом „Мозак у земљи снова“, покушаће да Вам приближи и разоткрије тајне мистичног света спавања и сањања. Овај мотив представља водећу тематику научне изложбене поставке у Галерији науке и технике Српске академије науке и уметности.

Реномирани предавачи Клинике за неурологију Клиничког центра Србије, говориће о необичним темама; биће речи о деменцијама са раним почетком, повећаној поспаности код људи (хиперсомнијама), вези између Моцарта, рокенрола и мозга, главобољама, Алцхајмеру, болести и поремећајима неуромишићне спојнице и многим другим предметима неуронаучних истраживања. Стручњаци са Института за хистологију Медицинског факултета у Београду разоткриће нам истину о регенерацији нервних ћелија, ноћном учењу и исхрани у касним сатима. На осталим предавањима бићете у могућности да сазнате о утицају буке на спавање, начину на који космонаути спавају, како доносимо одлуке, повезаности човека и компјутера, негативним утицајима недостатка сна, и другим занимљивим темама.

Широк програм Недеље свести о мозгу чине и забавне радионице за децу које ће бити одржаване сваког дана манифестације у одређеним терминима, док ће у суботу, 18. марта, у Галерији науке и технике целодневни програм „Мозак у вожњи из снова“ бити у потпуности посвећен најмлађима и подразумеваће бројне едукативне и интерактивне активности.
Едукативни, научнопопуларни, уметнички и трибински програм манифестације одржаће се у просторијама Галерији науке и технике САНУ-а, Студентском културном центру, Културном центру Београда и другим бројним локацијама у Београду.

Менса Србије се, по први пут, у 2017. години укључује у Недељу свести о мозгу, програмом за најмлађе. За децу узраста 4 до 7 година, одржаће се демонстрациона радионица NIC система учења, док ће деца од 7 до 12 година имати прилику да размрдају вијуге и позабаве се креативном математиком. Радионице за децу ће бити одржане у Београду, у суботу 18.03. и у Новом Саду, у недељу 19.03. Број места је ограничен, пријаве су обавезне! Више о програму радионице и контакт за пријаву пронађите на следећем линку.

На Филозофском факултету Универзитета у Београду, у суботу 18.03. у 10 часова, биће одржана трибина у организацији Лабораторије за неурокогницију и примењену когницију. На трибини ће говорити Драган Павловић, Александра Павловић, Милица Јанковић и Мирослава Трајковски.

Недељу свести о мозгу већ седму годину заредом организују млади научници и ентузијасти Студентске секције Друштва за неуронауке Србије.
Преузмите овогодишњи програм.
Пратите нас на Facebook страници.

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: