Nedelja Svesti o Mozgu 2014.

PosterU periodu od 10. do 16. marta, u čast nauka o mozgu, Studentska sekcija za neuronauke je i ove godine pripremila zanimljiva dešavanja koja će vam pokrenuti „vijuge“.

Na pet „talasa“ u gradu, prepustite se svetu mozga u kome niste bili do sada.

Manifestaciju otvara  alfa talas izložbe edukativnih postera, na temu teorija razvoja procesa saznanja kod dece, u galeriji Doma kulture „Studentski grad“. Na otvaranju izložbe, studenti psihologije i psiholozi govoriće nam o teorijama kognitivnog razvoja. Metode i pristupi učenja su u svom razvoju bili pod velikim uticajem istraživanja Žan Pijažea i Leva Vigotskog. Obojica su dala značajan doprinos oblasti edukacije, predlozima kako pristupiti podučavanju dece na način prikladan uzrastu.

Beta talas vodi u neuronaučni Klub Magistrala,u kome će vas dr Biljana Stojković uputiti u uzbudljivu priču o evoluciji ljudskog mozga, otkrivajući mehanizme koji su mu omogućili superiornost u carstvu životinja.

Gama talas kontroverze u Francuskom Institutu će pokrenuti dr Miloš Bajčetić, detaljima iz života “Napoleona neuroza”.  “Napoleon neuroza” je jedan od nadimaka koji je tokom svog stvaralaštva stekao veliki francuski neurolog, Žan-Marten Šarko. Pionir u izučavanju hipnoze i histerije, smatra se “ocem neurologije” i jednim od najuticajnijih neurologa 19. veka u Francuskoj. Uticaj Šarkoa može se osetiti i u delima njegovih učenika, poput Babinskog i Frojda.

Iz delta talasa će vas probuditi dr Igor Petrović, stručnim komentarisenjam filma “Buđenja” (Awakenings, 1990), režiserke Peni Maršal. Glavne uloge u ovom filmu tumače Robin Vilijams i Robert De Niro. Film je rađen po istinitoj priči, po ugledu na istoimeno književno delo neurologa Olivera Saksa.

Teta talas pitanja ostavljamo našim posetiocima da postave stručnjacima u oblasti, neurolozima sa Klinike za neurologiju KCS, na temu glavobolja, preterane pospanosti, Alchajmerove bolesti i multiple skleroze.

Članovi Studentske sekcije za neuronauke će održati i niz radionica za bake i deke, posetom domova i udruženja za stare, a radionice za mališane će se održati u dečijoj biblioteci “Čika Jova Zmaj”.

One thought on “Nedelja Svesti o Mozgu 2014.

Add yours

  1. U okviru Nedelje svesti o mozgu 2014., u Svečanoj sali Valjevske gimnazije će se u četvrtak 13. marta, u 18.30h, održati predavanje „Poremećaji spavanja u ogledalu neurologije“. Predavač će biti neurolog dr Goran Mitrović. Organizator događaja je Odeljenje za neurologiju i psihijatriju Opšte bolnice Valjevo, u saradnji sa Studentskom sekcijom za neuronauke.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a free website or blog at WordPress.com.

Gore ↑