Nedelja Svesti o Mozgu 2018. – Sve strane svesti

Da li ste se pitali nekad gde se u mozgu „nalazi“ svest? Kako to mozak razmišlja o sebi? Imaju li životinje svest? U čemu se razlikuju stanja snevanja, kome i halucinacija? Kakvu ulogu u našoj svesti ima naše telo? Može li svest da usmeri našu pažnju ili nas pažnja čini svesnim? Razvija li se svest od detinjstva do odraslog doba?  Šta se desi kad spojimo žive ćelije sa kompjuterskom mašinom? Može li svest da se „rodi“? Imaju li roboti svest?

Ako vam ova i srodna pitanja golicaju maštu, posetite sedmodnevnu manifestaciju posvećenu saznanjima o „kralju svih organa“, njegovom veličanstvu – mozgu!

 

Studentska sekcija Društva za neuronauke Srbije, devetu godinu za redom, ponosno Vam predstavlja program najpopularnijeg međunarodng neuronaučnog događaja – Nedelje svesti o mozgu. Ove godine pod sloganom Sve strane svesti, studenti biologije, medicine, psihologije i farmacije su pripremili bogat i raznovrstan sadržaj manifestacije sa kojim ćete se susresti od 12. do 18. marta na više lokacija u gradu.

Prvog dana manifestacije, pripremili smo za Vas neuronaučno druženje u okviru Delikatesnog ponedeljka u Kulturnom centru Grad. Osim predstavljanja programa i najave tekućih dešavanja, svi posetioci će imati priliku da se upoznaju sa kulinarskim veštinama naših članova sekcije i neurogastronomijom.

Kao i svake godine, u okviru serije naučno – popularnih predavanja, renomirani predavači sa Medicinskog, Biološkog, Filosofskog i Elektro – tehničkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu predstaviće svim ljubiteljima nauke svoje oblasti istraživanja koje imaju dodirnih tačaka sa ovogodišnjom temom koja se bavi enigmom istovremeno najpoznatije i najmisterioznije odlike naših života – svesti. Ako Vas zanima da li svest ima pol, kako rade sinapse, šta je to fantomski ud ili koje su to strukture u mozgu krivci za svesnost, posetite predavanja u Galeriji ArtGet Kulturnog centra Beograd od 13. – 16.marta, od 17h, potom u Maloj sali Studentskog Kulturnog Centra 12. i 15.marta od 20h.

U Galeriji nauke i tehnike SANU, očekuju Vas volonteri i članovi Studentske sekcije za neuronauke koji će Vas provesti kroz interaktivnu izložbu i pomoći Vam da rešite naše neuronaučne zadatke u sobi zagonetki “Lov na svest” . Izuzetno smo ponosni na naš dečiji program, koji ima za cilj da najmlađima približi saznanja o mozgu, a u isto vreme da zagolica maštu i probudi kreativnost. Ove godine, u saradnji sa Centrom za promociju nauke, organizujemo radionice zatvorenog tipa za mališane željne novih saznanja i neuronaučnih igara, a u subotu 17.marta od 10 – 15h, pozivamo mame i tate da sa svojim najmlađima posete Galeriju nauke i tehnike SANU i budu deo našeg programa u okviru Dečijeg dana.

Multidisciplinarni pristup koji Sekcija gaji obogaćen je i plodnom saradnjom sa studentima Fakulteta primenjenih i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Novom Sadu, Rijeci i Beču, koji su spremili kratke filmove povodom minule manifestacije “U inat strahu” u organizaciji Sekcije, posvećene saznanjima neuronauka na temu Strah. Filmove koje je stručni žiri proglasio najboljim, posetioci će moći da pogledaju na projekciji u galeriji ArtGet 17.marta od 17h.

Pored brojnih zanimljivih predavanja, tribina i radionica koje ćete moći da posetite, organizovali smo i posete laboratorijama na Institutu za biološka istraživanja Siniša Stankovič, Medicinskom i Biološkom fakultetu.

Ovde možete pronaći više informacija koje se tiču posete laboratorijama.

Kompletan program na manifestaciji je besplatan a svi ljubitelji nauke su dobrodošli!

Pridružite nam se u istraživanju čudesnog sveta neurona i zagonetki o ljudskom mozgu! Osvestite mozak, mozgajte o svesti!

Program manifestacije možete pogledati ovde.

For english version of program click here.

 

Create a free website or blog at WordPress.com.

Gore ↑