Nedelja svesti o mozgu 2015.

Недеља свести о мозгу, научно-популарна манифестациjа међународног карактера, одржаће се у периоду од 16. до 22. марта 2015. У организацији Студентске секције Друштва за неуронауке Србије, Недеља свести о мозгу 2015. се одржава под слоганом „Моза(и)к у нашим главама“.

moza(i)k-nsm

Целокупна манифестација је конципирана тако да сваки догађај представља један мали део мозаика. Позивамо Вас да скупите што више делова, како бисте добили комплетну слику – мозга!

Ове године смо припремила низ интересантних, научних и уметничких изложба, предавања, трибине, радионице и демонстрације.

Недељу почињемо деликатесним предавањем о храни за мозак у КЦ Граду. И чисто да покажемо да нисмо толико окрутни да причамо о храни на празан стомак, чланови Секције кувају посебне посластице од којих вибрирају чула.

У Галерији науке и технике САНУ ће од 16. до 21. марта бити отворена врата за све посетиоце, жељне знања и дружења. Имаћете прилику да се упознате са „оснивачима“ неуронаука кроз серију постера, сазнате нешто више о утицају уметности на мозак. За оне који још увек воле да се играју, сачекаће компјутерске игрице. Ако сте ипак дошли у друштву, имаћете јединствену прилику да међу првима играте друштвену игру Ван памети, коју су осмилили чланови Студентске секције; игра је едукативног карактера и обећава добру забаву. Ако до сада нисте видели прави мозак човека, у свом његовом величанству, Галерија ће бити право место за вас – од модела мозгова до мозгова у формалину, његово величанство Мозак ће Вас сачекати у свој својој слави. Свакодневно ћемо пуштати селекцију TED разговора врхунских стручњака из области неуронаука и других који су имали шта да кажу, на тему мозга, нервног система и болести нервног система. Ако вас уџбеници нису убедили у електричну природу преноса сигнала у мозгу, ту је Backyard Brain електрофизиолошка мини-лабораторија да потврди све сумње. У поподневним часовима можете присуствовати трибинама и предавањима. Трибине су фокусиране на здравље ума. Уколико вас је занимало да сазанте нешто више о шизофренији, депресији, биполарном поремећају, хиперкинетичком поремећају (познатом под енглеским акронимом ADHD, attention defficiensy hyperactivity dissorder) или на који начин информационе технологије утичу на мозак, дођите у Галерију да заједно пронађемо одговоре кроз дискусију. У 17h од понедељка до петка, уместо чаја, служимо предавања, конципирана као сусрет генерација; наши предавача ће делом бити дугогодишњи сарадници Недеље свести о мозгу, а делом младе наде науке и звезде у успону.

Поред програма у Галерији науке и технике, своја врата ће „мозгољупцима“ отворити и галерија АРТГЕТ Културног центра Београда, где ће неуролози Клинике за неурологију КЦС одржати серије научно-популаришућих предавања на тему неуролошких поремећаја. Предавања неуролога су одлична прилика да научите нешто ново и добијете проверене информације од стручњака у области!

Предавања у Римској дворани Библиотеке града Београда се одржавају у сарадњи са Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство. Сазнајте нешто више о микросвету мозга – како настају ћелије мозга, ко одређује њихову судбину, како излазе на крај са стресом и шта све ради један гласник неурона, природни пандан бромазепама.

Sprechen Sie Deutsch? Гете Институт и Студентска секција су организовали предавање о утицају учења страног језика на мозак и когнитивне функције за све полиглоте и оне који се тако осећају.

Лабораторија за биомедицинску инстументацију и технологије Електротехничог факултета у Београду је припремила студентску конференцију под називом HMI from SSI: Human-Machine Interface from Student-Student Interface. Циљ конференције је да целодневни програм, који укључује предавања, демонстрације, такмичења и постер сесију, омогући размену научног искуства између студената електротехнике, медицине, биологије, психологије и других грана неуронаука.

И најслађи део програма остављамо за крај! За све радознале малишане смо припремили специјално креиран програм за њихову разоноду и образовање. Дечије креативне радионице су резервисане за суботу, 21. март, у периоду од 10 до 15 часова, у просторијама Галерије науке и технике САНУ.

Манифестација не би била могућа без сарадње и добре воље следећих институција: САНУ, Културни центар Београда, Библиотека града Београда, Центар за промоцију науке, КЦ Град, Гете Институт, Клиника за неурологију КЦС, Институт за патологију Медицинског факултета у Београду, Канцеларија за младе и сарадњу са удружењима Градске управе града Београда.

Посебну захвалност дугујемо Јасмини Ковачевић и Бојани Божић Хреља из Галерије науке и технике САНУ, Весни Даниловић, Милици Станковић Ђорђевић и Оливери Стошић Ракић из Културног центра Београда, др Селми Каназир из Друштва за неуронауке Србије, проф. др Милици Скендер-Газибари са Института за патологију и свима онима који су учинили да наша младост буде потпомогнута и усмерена искуством у организацији кад год нам je то било неопходно.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a free website or blog at WordPress.com.

Gore ↑