Nedelja svesti o mozgu 2016.

Занима те зашто те мирис бакиних колача враћа у прошлост боље него било који времеплов? Питаш се да ли мислима може да се изазове болест мозга? Зашто вечито заборављаш имена људи које тек упознаш? Како те чула варају? На ове и многе друге загонетке о најмистичнијем људском органу откриј одговоре на овогодишњој манифестацији Недеља свести о мозгу!

Традиционално, треће недеље марта у Београду одржава се једина манифестација у целини посвећена фасцинантним тајнама човековог мозга, Недеља свести о мозгу. Обухватиће бројна занимљива предавања из области неуронаука, трибине, посете лабораторијама, интерактивне радионице и изложбе, фестивал кратког филма и богат програм посвећен најмлађима. Улаз на све догађаје је, као и до сада, бесплатан.

NSM2016

Недеља свести о мозгу 2016. (14-20. март) носи атрактиван слоган „Седам светских чула“, чиме се посебна пажња усмерава на однос чулних сензација и мозга. Релација чула и мозга представља водећу тематику научне изложбене поставке у Галерији науке и технике Српске академије науке и уметности и уједно представља главну тему фестивала кратког филма – новог дела програма манифестације организованог у сарадњи са Факултетом примењених уметности Универзитета у Београду. Смотра краткометражног филма окупиће на једно место наслове који ће нам дочарати мистичан однос чула и мозга виђен очима младих уметника.

Реномирани предавачи Клинике за неурологију Клиничког центра Србије, представници Српског савета за мозак и Института за Молекуларну генетику и генетичко инжињерство говориће о необичним темама; биће речи о психогеним неуролошким поремећајима, различитим механизмима памћења и пацијенту ХМ, крвним судовима мозга, периферним нервима, можданој течности и многим другим предметима неуронаучних истраживања. Српски савет за мозак ̶ члан Европског савета за мозак (European Brain Council) путем трибине представиће јавности програм ове организације чији је циљ да не само стручној, већ и широј јавности укаже на све веће оптерећење које психијатријска и неуролошка обољења носе за друштво у целини.

Широк програм Недеље свести о мозгу чине и забавне радионице за децу које ће бити одржаване сваког дана манифестације у одређеним терминима, док ће у суботу, 19. марта, у Галерији науке и технике целодневни програм „Буди и ти неуронаучник!“ бити у потпуности посвећен најмлађима и подразумеваће бројне едукативне и интерактивне активности.
Едукативни, научнопопуларни, уметнички и трибински програм манифестације одржаће се у просторијама Културног центар Београда, Галерији науке и технике САНУ-а, Библиотеке града Београда и другим бројним локацијама у Београду.

Недеља свести о мозгу 2016. обухватиће и посете лабораторијама, неуронаучне кафее, паб-квиз у Заокрету, филмске пројекције у Тополској 18 и друге узбудљиве научнопопуларне садржаје.

Недељу свести о мозгу већ шесту годину заредом организују млади научници и ентузијасти Студентске секције Друштва за неуронауке Србије. Погледајте како смо се провели прошле године: Недеља свести о мозгу 2015.

Пратите нас и на нашој Facebook страници.

Преузмите Програм манифестације.

by Јована Голубовић

Create a free website or blog at WordPress.com.

Gore ↑