DAAD Radionica – Neuroscience: “The other perspective – from soft skills and statistics to ethical issues“

daad workshop callNa Biološkom fakultetu u Beogradu, 6. i 7. decembra 2014., održana je DAAD radionica, pod nazivom Neuroscience: “The other perspective – from soft skills and statistics to ethical issues“. Radionica je prevashodno bila namenjena PhD i MSc studentima. Svojim programom je predstavila pripremu u malom za stupanje u svet nauke. S obzirom na internacionalni karakter, jezik komunikacije je bio engleski. Među polaznicima radionice su zadovoljstvo imali da se nađu i članovi Sekcije.

Radionicu je otvorila Bettina Wenzel, direktorka DAAD informacionog centra u Beogradu. Bettina je objasnila zašto su studije u Nemačkoj besplatne, izložila opcije za školovanje ili istraživački rad u Nemačkoj, kao i kako i gde konkurisati za finansijsku podršku tokom studija/istraživanja. Ukoliko želite da aplicirate za DAAD stipendiju, predlažemo vam da se informišete na sajtu www.daad.rs i za sva pitanja obratite ljubaznom osoblju u DAAD službi u Beogradu.

Dr Katarina Zeljić je govorila o integritetu u istraživačkom radu i značaju pouzdanog istraživačkog rada. Tokom predavanja smo imali priliku da diskutujemo o etičkim standardima u nauci, kojih bi svaki istraživač trebalo da se pridržava, od početne hipoteze do završne analize rezultata i publikacije. Etičko pitanje plagijatorstva i falsifikovanja istraživanja ostaje danas otvoreno i broj „lažnih“ publikovanih radova je, na žalost, veliki. Ovo predavanje je poslužilo kao sjajna inspiracija mladim ljudima na početku naučne karijere, da uvide značaj odgovornog ponašanja u naučnom radu.

Dr Tanja Adnađević je sa nama podelila svoja iskustva u komunikaciji u nauci i istakla značaj popularizacije nauke. Ako bismo predavanje trebali sažeti u jednoj rečenici, ona bi bila „Ako nešto ne možete jednostavno da objasnite, ne razumete to dovoljno dobro“. Nakon rušenja stereotipa ideje o naučnicima, zadatak budućnosti leži na razbijanje barijere između rada u laboratoriji i svakodnevnog života među ljudima, koji po struci nemaju dodirnih tačaka sa vašim radom, ali imaju direktnu ili indirektnu korist od vašeg istraživanja.

Dr Veljko Milutinović nam je izložio mogućnosti preduzetništva u nauci i korake koje treba preduzeti za uspešno poslovanje. Ukoliko krenete putem plasiranja neke brilijantne ideje koju ste stekli tokom istraživanja na tržište, predlažemo vam da krenete od saveta koje vam prof Milutinović može dati. Dobar početak su njegove prezentacije, koje ćete naći na sledećem linku: http://home.etf.rs/~vm/os/pipk/ospipkpred.html.

Dr Aleksej Tarasjev nam je predstavio primere pseudonauke, na momente smešne, a na momente za nevericu. Zadatak svakog istraživača je da zna razliku između nauke i pseudonauke, da zna da objasni drugim ljudima tu razliku i da se drži svoje oblasti u kojoj je stručan, što se plasiranja hipoteza tiče.

Dr Daniel Kostić je govorio o značaju filozofije u neuronauci. Opšti zaključak predavanja je bio da su svakako neophodni ljudi koji će biti most između neuronaučnika i filozofa, jer su jedni drugima potrebni, a poteškoću predstavlja naći zajednički jezik.

Pored serije odličnih predavanja, po pitanju tematike i načina izlaganja, okosnicu su činile radionice iz statistike i uspešnog pisanja CV i motivacionog pisma.

Statistika je za većinu studenata tek usputna stanica na samom početku studija; tek pri završetku eksperimenta na master ili doktorskim studijama, pri analizi dobjenih rezultata, statistika dobija svoj pun značaj. Christian Keine sa Univerziteta u Lajpcigu je u 4h napravio veću vezu između statistike i istraživanja za studente, nego pojedini kursevi za ceo semestar, uz korisne savete i trikove za statističku obradu.

Ono što nas sve čeka pri završetku studija je potraga za poslom, tj. PhD programom. Da li ćete naći posao koji želite zavisiće od vaših kvalifikacija, koliko i od vaše umešnosti da ih predstavite. Steve Quarrie nam je održao radionicu o tome kako da predstavimo sebe budućim poslodavcima u najboljem svetlu i kako da baš nas izaberu i prepoznaju kao kvalitet u moru aplikacija za isti posao.

Za kraj smo imali organizovan neformalni skup učesnika radionice u kafe-baru Kućica, gde smo diskusije, zaključke i utiske razmenili uz piće.

Sve pohvale idu organizatorima i koordinatorima DAAD radionice!

Ako niste bili učesnici ove godine, toplo vam preporučujemo da se prijavite sledeće i steknete drugu perspektivu u (neuro)nauci.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog na WordPress.com.

Gore ↑