Endokanabinoidni sistem

Endokanabinoidni sistem je složen biološki sistem ćelijske signalizacije koji obuhvata endokanabinoide i njihove receptore, kao i različite enzime koji učestuvju u njihovoj sintezi i degradaciji. Ovaj sistem je otkriven tokom potrage mete na koju utiče  tetrahidrokanabinol (THC), jedinjenje izolovano iz biljke Cannabis sativa (marihuana). Sam naziv potiče od činjenice da je ovo endogeni sistem koji je pogođen unosom fitokanabinoida koje sintetišu biljke.

Kanabinoidni receptori su proteini koji se nalaze u ćelijskoj membrani na više lokacija u organizmu i aktiviraju se kada se za njih vežu endokanabinoidi (ili fitokanabinoidi). Za sada su identifikovana 2 receptora : CB1 i CB2. CB1 se prevashodno nalazi u okviru nervnog sistema, ali i u nekim perifernim organima. Ima primarnu ulogu u inhibiciji otpuštanja neurotransmitera i upravo je on medijator psihoaktivnog efekta THC-a. CB2 receptor se pretežno nalazi periferno, u ćelijama imunog sistema, ali ga ima i u mikroglijalnim ćelijama centralnog nervnog sistema. Zbog svoje imunomodularne funkcije, mogao bi da bude terapeutska meta kod inflamatornih bolesti.

Endokanabinoidi su endogeno sintetisani molekuli koji se vezuju za kanabinoidne receprote. Dva glavna endokanabinoida su anandamid i 2-arahidonoil glicerol.Rađeno je dosta istraživanja tokom proteklih decenija vezanih za kliničku upotrebu kanabisa. Najveći broj istraživanja se svodi na terapiju bola, tumora, mentalnih i neurodegenerativnih bolesti, ali neophodno je naglasiti da je dobar deo ovih istraživanja rađen na životinjama, što nam nije garancija da će se isti efekti desiti na ljudima. Pokazano je da kanabis ima pozitivan efekat u smanjenju bola kod migrene i sindroma iritabilnog creva. Kanabinoidi se uglavnom koriste u terapiji negativnih efekata prouzrokovanih citostaticima (mučnina, bol, povraćanje) dok je njihov inhibitorni efekat na rast tumora još uvek predmet istraživanja. Oblast koja se bavi ovim sistemom i efektima kanabisa se još uvek razvija, zbog toga ne treba biti ishitren kada su u pitanju ljudski životi jer i dalje nemamo dovoljno informacija za široku kliničku primenu ovih supstanci, što ne znači da nikada nećemo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog na WordPress.com.

Gore ↑